Taxatierapport in Friesland nodig?

Er bestaan twee soorten taxatierapporten: een gevalideerd taxatierapport en een standaard taxatierapport. Op deze pagina leest u wanneer u welk taxatierapport nodig heeft en wat er in uw taxatierapport te vinden is.

Taxatierapport woning

U heeft in de volgende situaties een taxatierapport nodig:

  • Bij aankoop van een woning;
  • Bij het afsluiten of aanpassen van een hypotheek;
  • Bij het afsluiten of aanpassen van een verzekering;
  • Bij het verdelen van bezittingen;
  • Bij het schatten van de verkoopprijs van een woning.

Voor de aankoop van een woning en het afsluiten of aanpassen van een hypotheek heeft u een gevalideerd taxatierapport nodig. Dit is een eis van uw bank of hypotheekverstrekker. Op deze manier weet uw geldverstrekker zeker dat uw taxatierapport van hoge kwaliteit is. Voor andere redenen is een standaard taxatierapport vaak voldoende. Fryslân Makelaars en Taxateurs adviseert welk taxatierapport van toepassing is op uw situatie.

De inhoud van het taxatierapport

De taxateur beoordeelt de woning op verschillende onderdelen om de taxatiewaarde vast te stellen. Dit zijn zowel kenmerken van de woning als aspecten uit de directe omgeving van de woning. Ook vergelijkbare panden in de omgeving worden meegenomen in het waardeoordeel. Fryslân Makelaars en Taxateurs voegt indien mogelijk een uittreksel van de kadastrale kaart en informatie uit het Kadaster toe aan uw taxatierapport.

Taxatierapport opvragen